Blog

Vijf redenen om sollicitatie- coaching aan te bieden bij ontslag

Een organisatie, afdeling of team is altijd in beweging. Dit betekent dat je soms ook afscheid moet nemen van medewerkers. Als werkgever wil je vertrekkende medewerkers helpen om een goede kans te maken op de arbeidsmarkt. In dit blog geef ik je een aantal do's & dont's omtrent sollicitatiecoaching!

Auteur: Kim Romme

Datum: 21.10.2020

Alles over sollicitatiecoaching

Soms moet je als organisatie afscheid nemen van medewerkers. Je kiest als organisatie bijvoorbeeld voor een andere strategie of je neemt afscheid van een specifieke dienst. Je moet keuzes maken vanwege een veranderende markt? Of komt met medewerkers in een individueel conflict. Wat de reden ook is; het vertrek van medewerkers, of beter gezegd collega’s gaat je niet in de koude kleren zitten. Vanuit juridisch aspect, goed werkgeverschap en helemaal als mens wil je dat je collega’s die moeten vertrekken begeleiding krijgen. Steeds meer organisaties kiezen ervoor om een sociaal plan op te stellen, waarin collega’s die hun baan verliezen worden geholpen om een nieuwe baan of passende volgende stap in hun loopbaan te kiezen. Dit wordt vaak outplacement genoemd. In dit blog lees je meer over waarom het aanbieden van sollicitatiecoaching interessant kan zijn voor jouw organisatie.

Waarom sollicitatiebegeleiding aanbieden?

Heel simpel, bij de inzet van sollicitatiecoaching ga je onder begeleiding van een professionele coach op zoek naar een baan bij een nieuwe werkgever. Of een andere vervolgstap in je carrière zoals ondernemen bijvoorbeeld. Begeleiding bij sollicitatie wordt vaak ingezet als gevolg van een reorganisatie, een onoplosbaar arbeidsconflict of andere reden waarom de relatie tussen werkgever en werknemer wordt beëindigd. Sollicitatiecoaching biedt de kans om onder begeleiding op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. 

Stel je bent HR Manager, directeur of je bent vanuit een andere functie betrokken bij het vertrek van collega’s. Waarom zou je dan begeleiding bij de uitdiensttreding aan willen bieden? 

  1. Je wilt dat collega’s gemotiveerd en gestimuleerd worden om hun volgende loopbaanstap in gang te zetten 
  2. Je vindt het belangrijk dat iemand je collega’s steunt in hun zoektocht naar een nieuwe baan en helpt het zelfvertrouwen te vergroten 
  3. Sommige collega’s hebben al een lange tijd niet meer gesolliciteerd. Je wilt hen hulp bieden om dit goed aan te pakken, passend bij deze tijd 
  4. Er is weinig werk in het werkgebied, regio of branche. Je wilt collega’s de kans geven om hun loopbaan opnieuw vorm te geven 
  5. Je wilt een goed werkgever zijn en hebt mogelijk ook juridische verplichtingen om collega’s die moeten vertrekken op weg te helpen 
Sollicitatiecoaching; onder begeleiding van een professionele coach op zoek naar een baan bij een nieuwe werkgever

Drie veelgemaakte aannames bij uitdiensttreding van (jonge) medewerkers

‘Jonge mensen? Die hebben zo weer een baan!’ of ‘Die redden zich wel op de arbeidsmarkt!’. Bekende gedachten voor je? Wellicht heb je ze al eens eerder voorbij horen komen in jouw organisatie. Hieronder zet ik drie veelgemaakte aannames bij het vertrek van jonge medewerkers én drie bijbehorende ideeën om dit beter aan te pakken door middel van het aanbieden van solliciatiecoaching op een rijtje:

  • Jonge medewerkers hebben volop keuze op de arbeidsmarkt

Jonge medewerkers hebben mogelijk wat meer kennis van de huidige manier van netwerken en solliciteren. Maar dat betekent niet per se dat het gemakkelijker gaat. In deze fase heb je vaak nog geen groot netwerk opgebouwd of weinig werkervaring op je CV. Het is juist een fase waarin je jezelf nog moet (en zeker ook wil) bewijzen in het bedrijfsleven. De hulp van een professionele coach kan helpen om jezelf beter te positioneren in het bedrijfsleven.

  • Wanneer je jong bent heb je nog geen grote lasten

Allereerst; dat weet je niet! Maar belangrijker nog, deze groep staat te popelen om zich te bewijzen en nieuwe stappen te maken. Ze zijn mogelijk ook bezig met het kopen van een eerste huis of er is een kindje op komst. Je wilt deze groep juist helpen om in belangrijke momenten in hun leven vertrouwen of support aan te bieden, om spannende momenten goed te begeleiden.

  • De jongere generatie beweegt sowieso vaker van baan naar baan 

Als dat zo is dan wil je juist een ambassadeur creëren. Iemand die vrijwillig of noodgedwongen jouw organisatie verlaat met hulp om snel naar een volgende baan te bewegen. Medewerkers die de kans krijgen om zich te verdiepen in de vraag: ‘Wat wil ik?', 'Wat past bij mij?’ gaan jou als werkgever heel dankbaar zijn dat er na hun vertrek nog aandacht voor hen was. Zo’n gebaar zul je niet snel vergeten.  

De invloed van de coronacrisis op de banenmarkt

COVID-19 heeft grote gevolgen voor de banenmarkt. In de afgelopen maanden nam het aantal vacatures af en het aantal werklozen toe. Het coronavirus maakt het veel bedrijven niet gemakkelijk, waardoor er veel ontslagen vallen. Een aannemelijke kans dat ook binnen jouw bedrijf desbetreffende maatregelen zullen volgen. Maak van je vertrekkende collega’s, ook jonge medewerkers of beter gezegd juist bij jonge medewerkers tussen 20–35 jaar de keuze om hen sollicitatiebegeleiding aan te bieden. Je maakt dan van je vertrekkende medewerkers kansrijke sollicitanten. En ambassadeurs van jouw werkgeverschap! 

Ik, DOOR-trainer en coach Kim Romme, deed eerder ervaring op in het begeleiden van medewerkers bij een volgende stap in hun loopbaan. Het effect bij deelnemers? 50% had binnen 3 maanden een nieuwe baan én het zelfvertrouwen dit in toekomstige situaties zelf aan te pakken. Dit vertaalt zich door naar een professional op de werkvloer die leert om met verandering om te gaan en hierop te anticiperen.  

DOOR-trainer en coach Kim Romme | DOOR Training & Coaching-https://magnet.me/

Hoe gaat dat in zijn werk?

In zekere zin lijkt sollicitatiecoaching op loopbaancoaching. Vanuit de organisatie gezien ga je op zoek naar een coachingsbureau- of organisatie die je kan helpen. Verdiep je in de werkwijze en visie van die organisatie, bekijk een aantal referenties en bepaal of je de bekende klik voelt! Je wilt natuurlijk jouw collega die uit dienst treedt begeleiding bieden door middel van een coach die past bij jouw organisatie.

Vaak bepaal je een budget per persoon én bespreek je hoeveel persoonlijke begeleiding en hulpmiddelen er beschikbaar worden gesteld. Dit is vaak een combinatie van coachingsessies, sollicitatietraining, vacatures zoeken, netwerken, trainingen volgen en soms ook opdrachten om zélf in de praktijk toe te passen.

DOOR is een ambitieus trainings- en coachingsbureau. Vanuit onze kernwaarden zetten wij onze aanstekelijke energie in om jouw organisatie (of jou als vertrekkende collega) te laten winnen in je volgende loopbaanstap. Je wordt geholpen om in beweging te komen én te blijven! Wil je meer weten over hoe DOOR-trainer en coach Kim Romme je kan helpen met betrekking tot sollicitatiecoaching? Neem dan contact op via onderstaand formulier!

Vraag meer informatie aan