Blog

Persoonlijk leiderschap vergroten

Leiderschap gaat vandaag verder dan kracht tonen. Het draait om anderen meekrijgen en een veilige omgeving creëren waar ideeën vrij stromen. Hoe word je een leider in de 21e eeuw? Laura legt het uit!

Auteur: Laura de Harder

Datum: 04.01.2024

Hoe je met 21st century skills je persoonlijk leiderschap vergroot

Ik zie vaak dat leiders hun rol in een team definiëren in termen van daadkracht, ‘de kar trekken’ of overuren maken. (Persoonlijk) leiderschap in de 21e eeuw is echter meer dan alleen vooropgaan in de strijd en ‘niet lullen, maar poetsen’. Want zorg je er op die manier echt voor dat je iedereen meekrijgt? Ik denk van niet!

Een praktijkvoorbeeld: durven jouw medewerkers zich uit te spreken?
Tijdens het afgelopen DOOR management event hoorde ik het verhaal van een jonge verpleegkundige die op een ronde over de afdeling Neonatologie met een oudere, ervaren arts bij een veel te vroeg geboren tweeling aankomt. Zij weet van een nieuw middel wat deze baby’s kan helpen in deze nog precaire fase van hun leven. Ze merkt dat de arts hier niet over begint tegen de ouders, terwijl het juist bedoeld is voor gevallen als deze. Maar in haar achterhoofd heeft ze ook een incident van een week eerder, waarbij een collega haar jas uitgeveegd kreeg ten overstaan van al haar teamgenoten door deze zelfde arts, omdat ze een suggestie deed waar hij het niet mee eens was. Ze besluit daarom om haar mond te houden en door te gaan. Ze koos er dus voor om zich niet uit te spreken, uit angst voor een reprimande van haar meerdere en daarmee ook haar positie in haar team, ten koste van het vergroten van de overlevingskansen van deze tweeling.

Een onveilige werkplek is echter een breder probleem
Dit is een pijnlijk voorbeeld van hoe het mis kan gaan als een teamlid zich niet veilig voelt om haar expertise te laten gelden. Maar dit is geen op zichzelf staand voorbeeld en het is ook geen onderwerp dat zich beperkt tot alleen jongere generaties, vrouwen of sterk hiërarchische bedrijven als een ziekenhuis. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna één op de vijf Nederlanders zich op een of andere manier sociaal onveilig voelde op de werkplek. Dat kan zijn omdat er sprake is van discriminatie of het gevoel niet zichzelf te mogen zijn, maar het gaat ook over respectvol met elkaar omgaan, pesterijen en negatieve opmerkingen of ongelijke behandeling.

En dit is niet alleen een probleem ván jou, maar ook vóór jou als leider
En het is niet alleen een probleem van de leider, omdat het team niet zo productief is als het zou kunnen zijn. Ik zie dan ook vaak dat een team verlamd raakt, geen initiatief meer toont of beslissingen neemt. Zo komt het in een vicieuze cirkel terecht, waarbij jij als leider geen feedback meer krijgt vanuit je team, alle beslissingen op basis van je eigen kennis en ervaring neemt en het team daardoor vooral vanuit jouw onbetwiste eigen gelijk geleid wordt. Alle aapjes komen automatisch op jouw schouder terecht, terwijl je juist teamleden hebt om jouw leven makkelijker te maken. Lange dagen micromanagen is uiteindelijk jouw deel. Uiteindelijk zie ik dat leiders aan een dergelijke leiderschapsstijl onderdoor gaan. Het is energieslurpend en daarmee niet-duurzaam.

 

Benieuwd naar onze leiderschapstrainingen?

Bekijk ze hier!
Dreamwork

Forbes

Een leider in de 21e eeuw is echter ook in staat om zijn mensen te vertrouwen. En daarom kijk ik als trainer ook altijd naar de ‘zachte’ kant van leiderschap, de soft skills. Of wat ook wel bekend is komen te staan als ‘21st century leadership skills’. Onder andere Forbes schreef hierover en definieerde een aantal onderdelen, maar voor mij zijn dit de belangrijkste:

  • Zoek en koester potentie: zorg voor verschillende types in je team, die allemaal een onderdeel zijn van het grotere geheel. Dit begint bij het aannameproces, waar je niet alleen op skills maar ook op karakter selecteert, en eindigt bij je teamleden al de geborgenheid en het vertrouwen geven zodat ze zich hun taak eigen maken, daarin groeien en vervolgens iedereen verbazen met hun kennis en vaardigheden.
  • Neem en geef verantwoordelijkheid en vertrouwen: delegeer waar mogelijk en vertrouw op het resultaat. Geloof erin dat als je aan je teamleden vraagt om iets te doen, dat dat ook gebeurt én dat dat ook beter gaat dan als jij het zelf zou doen. Zorg er dan ook voor dat je medewerkers alle tools hebben om hun taak te volbrengen.
  • Denk strategisch: dus het absolute tegenovergestelde van micromanagen, focus je op de lange termijn. Jij bent er als teamleider voor de stip op de horizon, het voortbestaan van je bedrijf op de lange termijn. Jouw teamleden zijn er om die dromen waar te maken. En herken het verschil tussen ‘urgent’ en ‘belangrijk’: je afvragen waar je met je bedrijf over vijf jaar wilt zijn, is voor jou als leider nét zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan een operationele deadline die morgen ligt.
  • Zet heldere doelen en verwachtingen voor iedereen en wijs deze niet top-down toe, maar kijk samen met je team hoe je samen aan je teamdoel kunt werken. Jouw mensen weten vaak beter hoe je bedrijf op dagelijkse basis werkt dan jij. En dat is niet erg. Jij bent er voor de grote lijnen. Dus betrek je teamleden ook in de manier waarop ze hun dagelijkse werk het beste kunnen doen.
  • Wees positief: de manier waarop je iets brengt, is bepalend voor de manier waarop iets overkomt. Dit geldt als je feedback geeft, maar ook bij algemene communicatie naar je team. En dat is breder dan een ‘probleem’ een ‘uitdaging’ noemen. Vier successen. Zorg ervoor dat je teamleden met een goed gevoel samenwerken.
  • Wees authentiek: ben op de hoogte van je goede en minder goede punten. Gebruik je goede punten en bouw je leiderschap daaromheen. En verhul je minder goede punten niet, ze zijn een onderdeel van je. Je bent uiteindelijk ook een mens!

Werken aan deze 21st century skills is ook een investering in jouw team (en dus jouw teamdoelen)
Zoals je ziet, gaan veel van deze 21st century skills over de manier waarop jij je als mens verhoudt tot jouw teamleden. Het draait om vertrouwen, delegeren, maar vooral ook persoonlijkheid. En dat is waar ook mijn missie als trainer zit: ik wil jou als leider of jullie als team helpen begrijpen wáárom jullie iets doen, wat het gevoel daarbij is, zodat dit meeweegt in de beslissingen die je als leider of als team neemt. Want 95% van al ons gedrag is onbewust: in inzicht in de patronen en conditioneringen die onze voorkeuren bepalen, zit dan ook de grootste winst. Dat doe ik niet op een zweverige manier, want ik vind het ook belangrijk dat dit gevoel wordt gekoppeld aan ratio. Juist de combinatie van deze twee en de effecten van stilstaan bij wat je vindt en voelt en daar vervolgens op acteren: dat leidt tot actie, openheid en uiteindelijk succes.

Inzicht in jouw persoonlijke leiderschap helpt jou bij het bereiken van jouw teamleden
Ik focus me op het gedrag dat je laat zien en ga samen met je op zoek naar wat de aanleiding is voor dit gedrag. Hoe vormt jouw geschiedenis jouw reacties en interacties met je team? En wat betekent dat voor bijvoorbeeld jouw moeite met feedback geven of nemen? Of jouw vermogen om je team mee te krijgen als jij al tien stappen verder bent of ze überhaupt aan de gang te krijgen? En lukt het jou om dat ene talent in jouw team de spotlights te laten nemen, ten koste van jouw ‘ego’ als leider? Door jou de handvatten te geven om een onbevreesde omgeving te creëren, waar jij je als leider ontwikkelt en je team inspireert en daardoor jouw team laat groeien, laat ik jou een leider in de 21e eeuw worden!

Dus: hoe bepalen jouw ervaringen jouw leiderschapsstijl?
Samen gaan we op zoek naar manieren om vertrouwen te kweken tussen jou en jouw teamleden en jouw teamleden onderling. Want dit is de basis van ieder effectief team, zonder dat is er geen kans op effectief resultaat. En om deze basis voor effectief samenwerken te kunnen vinden, zegt het mij vaak heel veel als ik weet welke normen en waarden vroeger bij iemand thuis golden. Deze neemt iedereen mee in de rest van zijn leven. Daarom vind ik het interessant om mijn coaching of training te starten met een simpele vraag, maar één met een diepe lading: ‘welk tegeltje hing vroeger bij jou aan de muur?’

Wil jij met me in gesprek over hoe jij effectiever, met meer vertrouwen en authenticiteit aan jouw 21st century skills en persoonlijke leiderschap werkt?
Neem dan contact met me op via l.deharder@doortraining.nl of bel me op 06 22 43 34 89.